Sobre mi…

40 anys en poc més d’una plana…

2019

Uns 8 anys havia de tenir quan els reis mags ens van portar un SCALEXTRIC a casa. Era el model més senzill, la pista dibuixava un zero. Dos cotxes model Jaguar E Type C-34 un vermell – el meu preferit – l’altre blanc. Aquí va començar la meva afició per l’electrònica… Com era que funcionaven els comandaments? i aquest transformador que en escalfar-se desprenia aquesta olor característica i única. Uhmm i si ho desmunto per veure que hi ha dins… aquí va començar tot!

Ja, havent desmuntat tot el desmuntable electrònicament que arribés a les meves mans, vaig decidir construir. Ara sí, muntaré els meus circuits! Així vaig començar a muntar un munt de kits (Sales Kit, Velleman, Cebek). Cada catàleg nou era un festí per a aquell xaval que amb molta inquietud avançava cap a la següent fase. Quina era aquest la següent fase? La del disseny.

Aquí vaig trobar la meva primera gran dificultat!! L’experimentació i els anys de pràctica no em servien per poder dissenyar els meus propis circuits. Per descomptat, tenia centenars de revistes d’electrònica col·leccionades, Elektor – la meva preferida – , Resistor, Electrònica, Nova Electrònica, Radiorama, Electrònica Fàcil, etc.

Següent parada… formar-se. Així que després de fer BUP, li vaig donar un gir brutal als meus estudis i vaig començar FP especialitzant-me en electrònica. En aquesta època, en la meva vida es van fusionar dues aficions: l’electrònica i la música. El resultat va ser dissenyar  preamplificadors i amplificadors per a guitarres elèctriques de la més alta qualitat possible. Els anava venent i amb aquest dineret em vaig muntar un petit laboratori a la meva habitació: oscil·loscopi HAMEG HM-203, i em vaig fer un generador de senyals i una font d’alimentació de laboratori. Amb un multímetre HISSI 680G, frecuencímetre portàtil, i més catxarros… Ah! i la química per a la creació de plaques de circuits impresos: aigua oxigenada de 110 volums, salfuman, plaques de circuit imprès de baquelita, de fibra de vidre, trepant miniatura, etc…

Acabant la FP es va afegir una afició més en la meva vida: la radio afició. Brutal! Així que vaig estudiar per treure’m la titulació i vaig obtenir l’indicatiu EB3EOK. Amb aquesta nova afició podia fusionar dues inquietuds: les relacions humanes (sempre m’ha agradat molt escoltar i xerrar) i les tècniques de les comunicacions a llarga distància amb pocs recursos (no tenia diners i els equips eren molt rudimentaris i bàsics).

Durant diversos anys vaig poder gaudir de dos tàndem genials: música + disseny d’amplificadors i el de telecomunicacions (radio afició) + relacions humanes (a vegades semblàvem més “frikis” que “humans” ejem…).

Acabada la FP vaig continuar estudiant Enginyeria de Telecomunicacions. Llavors vaig afegir una afició més: els ordinadors. No existia Internet com en l’actualitat, però amb un mòdem de 1200 bps i el meu 8086 i un primer correu electrònic fvisat@terra.es vaig començar a fer els primers pinitos a finals del ’80. Em connectava a les BBS i a altres ordinadors realitzant trucades locals. Eren els anys 1986-87. La gent en general no sabia que existia una xarxa d’abast mundial i els que estàvem en ella ens sentíem certament “rarillos” incompresos. A qui li podia explicar que… “he descobert una BBS (Bulletin Board System) a França que tenen l’última versió del firmware pel BayCom per RS232… amb això podré rebre els parts dels satèl·lits meteorològics d’òrbita polar en la banda de 170MHz…”

En el meu primer treball vaig tenir la sort de formar als meus companys realitzant programes informàtics d’ajuda i sessions formatives… uhmm s’estava gestant el que en un futur m’ocuparia professionalment gran part del meu temps, la docència.

Vaig acabar Enginyeria i per llavors les meves aficions de caràcter més tècnic eren: electrònica, informàtica i radio afició. Acompanyant-me a elles estan les altres aficions:

La música: vaig començar també amb pocs anys enfront d’un teclat i he passat per les 6 cordes, les 4 cordes i les 12 cordes. M’encanta la música, escolto, interpreto i intento compondre una mica (bé, això últim… és més un intent que una realitat… però m’omple…)

Les arts marcials: vaig estar molts anys practicant diverses disciplines de karate, kung-fu, etc.

Actualment em dedico professionalment a dues disciplines: el disseny en l’àmbit de les Telecomunicacions i Informàtica amb l’objectiu de tecnificar als clients i a la formació tècnico-pràctica en àmbits professionals.